Det sies at vi nordmenn er født med ski på beina. Derfor er det mange som ønsker å dra på skiferie i perioder der man ikke har snø og pudderføre hjemme. Det å dra på ferie til Geilo, Hemsedal eller til og med Alpene, kan imidlertid være en dyr affære. Heldigvis er det mulig å realisere drømmen om en skiferie med et forbrukslån. De fleste norske banker tilbyr forbrukslån, som f.eks. Remember.

Det skal likevel påpekes at det å betale for en ferie med forbrukslån fort kan by på mer skuffelse enn glede. Dette gjelder spesielt låntakere som ikke vet hva de begir seg ut på. Et forbrukslån er et lån banken låner ut uten sikkerhet i verdisaker. Dette fører til at renten må økes, noe som fort kan bli dyrt for låntakeren. Finner man et gunstig forbrukslån til skiferien, er imidlertid utsiktene gode – også i skibakken!

Hvordan finne beste forbrukslån til skiferien

Det kryr av forskjellige banker som tilbyr ulike typer lån til nordmenn. Det finnes et lån for enhver anledning. Til ferie er det som regel kredittkort eller forbrukslån som er mest aktuelt. Det kan være ganske utfordrende å skulle lete manuelt gjennom lånetilbud fra flere titalls banker og tilbydere av lån. Derfor er det supert at det finnes ulike hjelpemidler man kan benytte seg av i jakten på markedets beste forbrukslån.

Det finnes mange ulike sammenligningssider på internett. Til og med Norges største avis på nett, VG.no, har sin egen versjon. Det er enkelt å ta i bruk dette verktøyet – eller lignende verktøy. Man trenger stort sett bare å opplyse om hvor stor beløp man ønsker å låne, og i tillegg opplyse om ønsket nedbetalingstid på lånet. Verktøyet vil umiddelbart rangere lånene fra beste til verste lånevilkår. Dette gir en god indikasjon på beste lån i en fei.

Renten er alfa og omega

Det som avgjør hvorvidt et forbrukslån til ferie er gunstig eller ikke, er lånets renter. Mange ser bare på den nominelle renten og bruker den som grunnlag når de skal velge én bank fremfor en annen. Det er imidlertid mye lurere å se på den effektive renten. Effektiv rente inkluderer nemlig alle gebyrer og omkostninger som kommer i tillegg til den vanlige nominelle renten. Man kan derfor gå på en smell om man kun ser på nominell rente.

Når man tar utgangspunkt i effektiv rente unngår man ubehagelige overraskelser. Denne renten gjør at man kan planlegge og budsjettere lånet, slik at man enklere kan greie å betale det tilbake til avtalt tid. Det er selvfølgelig også mulig å betale lånet tilbake snarere enn avtalt, og slik spare mye på rentekostnader. Jo lavere bankens rente er, dess bedre er det for forbrukerne. Noen banker har urimelig høye renter på smålån og SMS-lån – gjerne over 1 000 %.

Alternative finansieringsmetoder

Et forbrukslån kan i mange tilfeller være redningen for enkelte nordmenn. Dersom man betaler lånet tilbake etter planen og ikke sluntrer unna med avdragene, trenger forbrukslån absolutt ikke være noe negativt. Det kan likevel være smart å vurdere andre finansieringsmetoder før man velger å søke om forbrukslån. Det kan for eksempel være lurt å sjekke om det er mulig å ta opp et privat lån. Denne type lån er som regel uten renter.

Et privat lån vil si at man låner av noen man kjenner, som for eksempel foreldre, søsken, venner og lignende. Selv om lånet er tatt opp privat, må man huske å betale det tilbake til avtalt tid. Noe annet man kan vurdere er å finansiere skiferien med egne oppsparte midler. Dette forutsetter naturligvis at man har tid til å spare opp penger før man reiser, og egner seg derfor ikke til nært forestående skiturer.

Hvorfor er skiferier så dyre?

Det å reise på fjellet for å stå på ski kan fort bli dyrt. Dette har nok litt med den norske kulturen å gjøre, der det ofte er om å gjøre å ha de beste skiene, de kuleste skoene og de mest trendy klærne. Et par ski koster fort noen tusen kroner. I tillegg skal man ha skisko, skismøring, skibriller og lignende. På toppen av det hele kommer leie av hytte i skibakken.

Man kan enkelt gjøre skituren billigere. Det er for eksempel mulig å spleise på leie av hytte med en annen familie eller noen venner, slik at man deler litt på utgiftene. I tillegg er det mulig å leie ski på de fleste skisentre. Det er heller ikke nødvendig å ikle seg de aller siste skiklærne på markedet. Fjorårets skistøvler er mer enn bra nok. Med litt planlegging kan man spare mange tusen kroner.

Oppsummering

  • Bruk tjenester som sammenligner lån
  • Vurder alltid den effektive renten
  • Prøv å gjøre skiferien så billig som mulig

Det å dra på skiferie er noe mange nordmenn drømmer om, men som langt fra alle har råd til. Derfor er det flott at det er mulig å realisere ferien i skibakken ved hjelp av et forbrukslån. Da er det i så fall viktig at man vet hva man skal se etter. Bruk gjerne en sammenligningsside for å finne de beste lånene, og se alltid på effektiv rente fremfor nominell rente. En skiferie trenger dessuten ikke være så dyr!